KANYE WEST - KRALJ KONCEPTUALNOG OKULTIZMA I BIZARNOSTI
Jedan od najpoznatijih promotera konceptualnih okultnih i umetničkih pravaca u današnjem pop vrhu zasigurno je Kanye West. Gomilu bizarnih postupaka videli smo nakon venčanja sa Kim Kardashian, ali može se reći da je West i ranije uživao priličnu pažnju.


Iako se njegova karijera može sažeti u 3 stuba - pretenciozni artizam, bizarni ego i Kim Kardashian, put mu je ipak nešto drugačiji od saradnika. Zanimljivo je da tokom svojih koncerata često ima "aktivističke" ispade protiv interesne klike, društvenog inžinjeringa i lobističkih zavera, no u praksi pokazuje nešto sasvim drugačije. Prodor ka vrhu dogodio se nakon transhumanističke alegorije "višeg čoveka" u saradnji s Daft Pankom na singlu "Stronger".


Tu je koketirao i sa agresivnim policijskim delovanjem, a nastavak vidimo tokom spota "Good Life" gde se prema nekim autorima može videti određeni broj subliminala. Slična priča je i kod animiranog "Heartless", ali kao najpoznatiji simbolički portret definitivno možemo izdvojiti "Power". Ova simbolička oda od prve do zadnje sekunde velemajstorski je delo Marca Brambille, savremenog umetnika poznatog po tehnički neverovatnim instalacijama. Iako spot traje manje od 2 minuta, broj simbola je zaista povelik - od stubova puta prosvetljenja, Horusovog priveska, Izide, Hator, besmrtnosti, Damoklovog mača, žrtvovanja, iluminacije, piramide sa okom, itd.


Film nazvan "Runaway" isto tako je prepun simbola u kojima se ističe ptica Feniks. Jeziv spot "Monster" režiran je od strane Jakea Nave i prepun je luciferijanske simbolike, mrtvih tela, sublimiranih poruka i pravi je prikaz albuma "My Beautiful Dark Twisted Fantasy".


Poigravanje sa "epileptičnim" sublimiranim fleševima počinje sa pesmom "All of the Lights", a nastavlja se i na albumu "Watch the Throne" s velikim uspehom "Niggas in Paris". Neke tehnike naišle su i na kontroverze s medicinske strane jer utiču na mozak putem epileptičnih napada. Album je zaključen klasičnim "totalitarizam vs narod" konceptom uz brojne simbole vezane uz istoriju i podsvest u spotu "No Church In The Wild".


Poslednji studijski album znakovitog naziva "Yeezus" otvoren je spotom za oksimoronski "Black Skinhead", prepun varničenja i sublimiranih poruka. Ako je "Power" najgenijalniji, onda je "Bound 2" definitivno najbizarniji spot ikada. Simulacija seksa s Kardashiankom na motoru uz tragičnu pozadinu ostavlja upitnike iznad glave. Ako se Westu nešto mora priznati, onda je to konceptualna hrabrost.Нема коментара:

Постави коментар