AFRIČKA ŠLJIVA

Rasprostranjena na celom afričkom kontinentu, afrička šljiva je visoko zimzeleno drvo koje uspeva na nadmorskoj visini od 1 000 metara. Stablo može da bude široko čak 1 metar u prečniku. Listovi su debeli i kožasti.
___________________________________________________________________

DELOVI KOJI SE UPOTREBLJAVAJU

Kora

- Od kore ove biljke dobija se ekstrakt za pravljenje tableta.
- Koristi se i za pravljenje infuza.
___________________________________________________________________

SASTOJCI

Aktivni sastojci kore afričke šljive obuhvataju fitosterole, npr. betasitosterol, koji deluju protivupalno na prostatu. Pentaciklični triterpeni imaju dekongestantno dejstvo i sadrže supstance koje se zovu linearni alkoholi, a koje smanjuju nivoe prolaktina i sprečavaju akumulaciju određenih steroida u prostati.
___________________________________________________________________

UPOTREBA

U 18. veku afrička plemena pokazala su evropskim istraživačima kako da "bolest starih muškaraca" leče čajem pravljenim od usitnjene kore ovog drveta. Od tada su na ekstraktu kore afričke šljive izvedeni mnogobrojni eksperimenti i svi su dokazali da je to efikasan lek za probleme sa prostatom. Danas se ovo drvo najviše koristi u Francuskoj za lečenje benignog uvećanja prostate - stanje koje pogađa čak polovinu muškaraca između četrdesete i šezdesete godine, sa simptomima otežanog mokrenja. Najnovija farmakološka istraživanja pokazala su da afrička šljiva može da se koristi kod zadržavanja vode i upalnih otoka, da poveća elastičnost bešike, podstakne lučenje iz prostate i modifikuje njene ćelije. Istraživanja sprovedena 1985. godine pokazala su da fitosteroli u sastavu ove biljke imaju antiinflamatorno dejstvo i da smanjuju otoke. Smatra se da u aktivne sastojke spadaju pre svega betasitosterol i pentaciklične triterpenoidne kiseline. Godine 1998. klinička ispitivanja sprovedena u 3 srednjoevropske laboratorije pokazala su da ova biljka pomaže u slučajevima prekomernog noćnog mokrenja i da smanjuje druge simptome prouzrokovane uvećanom prostatom. Prednost afričke šljive nad drugim lekovima za probleme sa prostatom jeste u tome što ne stimuliše proizvodnju ženskog hormona estrogena - koji ometa mušku seksualnu funkciju. Ukoliko se uzima preventivno, afrička šljiva sprečava stvaranje cista i štiti testise i semene kese.
___________________________________________________________________

PRIPREMA I DOZIRANJE

Preparate na bazi afričke šljive treba uzimati samo ako ih prepiše lekar ili ovlašćeni herbalista.
___________________________________________________________________

VAŽNA UPOZORENJA

Nemojte da dajete ovu biljku deci.

Trudnice treba da izbegavaju afričku šljivu.

Osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska ne smeju da koriste ovu biljku.

Kod nekih osoba zabeleženi su mučnina, zatvor i dijareja.

Nemojte da uzimate afričku šljivu na svoju ruku ukoliko imate probleme sa prostatom. Bolje je da potražite savet profesionalca.1 коментар:

  1. Hvala na upozorenju! AŠ se reklamira na TV bez spominjanja nezeljenih efekata, koji su koliko se da videti iz prilozenog ni malo naivni.

    ОдговориИзбриши