KONTROVERZNI SASTOJCI U PIVU

Hladno, sa puno pene koja se preliva preko čaše - vrlo primamljiva slika. Međutim, kada bi pivska industrija bila prisiljena objaviti popis svih sastojaka u pivu, verovatno bi vam zapelo u grlu.

Neki od sastojaka koji se mogu naći u raznim brendovima piva su:

Arsen - tragovi arsena se mogu pronaći u pivu. Pri filtriranju, u vino i pivo se dodaje dijatomejska zemlja, za uklanjanje kvasca, hmelja i drugih čestica, i daje pivu kristalnu bistrinu. To je prirodan proizvod koji sadrži metale, a stoga i arsen. U nekim pivima, koje su u prodaji u Nemačkoj, nađen je nivo arsena koji je viši od onog u vodi, a prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji to je 10 mikrograma po litri.

Riblji mehur - supstanca koja se dobija iz ribljeg mehura koristi se kao sredstvo protiv zamućivanja piva.

MSG - mononatrijev glutaminat se koristi kao pojačivač okusa, a povezan je sa migrenom, astmom, alergijama, gojaznošću, hiperaktivnošću i mnogim drugim bolestima i stanjima. 

Propilen glikol - koristi se za stabilizovanje pene. U velikim količinama, to je spoj koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme - srčani udar, disfunkciju centralnog nervnog sistema, dermatitis, iritaciju očiju i disajnog sistema. 

Visoko-fruktozni kukuruzni sirup - 6 puta slađi od šećera iz šećerne trske, povezan je sa masnom jetrom, dijabetesom, gojaznošću, oštećenjem mozga. Osim toga, nastaje od GMO kukuruza.

Kalcijum dinatrijum etilen diamin tetra-acetat (EDTA) - deluje kao antioksidant i/ili regulator kiselosti radi dužeg očuvanja hrane. Sintetizuje se iz etilendiamina, formaldehida i natrijum cijanida.

Boje - Plava 1, Crvena 40, Žuta 5 i veštačka boja karamele 4-metilmidazol - sve boje su naftni derivati i povezane su sa alergijama, astmom i hiperaktivnošću. Osim toga, kod životinja izazivaju rak i neurološke poremećaje.

Dekstroza i maltoza - prave se od različitih prirodnih stvari poput voća, ali većinom se pravi od GMO kukuruza jer je to za kompanije puno jeftinije.Pivo se nekada s razlogom nazivalo tekućom zdravom hranom, ali danas, zbog svih upitnih sastojaka i zbog hemijskog tretiranja hmelja i ječma kod uzgoja, sasvim sigurno više nije zdravo. Ukoliko i dalje želite uživati u jednom od najomiljenijih pića mnogih, pokušajte naći zdravije varijante koje najčešće rade mali proizvođači.Нема коментара:

Постави коментар