SKRIVENE PORUKE U HOLIVUDSKIM FILMOVIMA


"Eyes wide shut"

U kultnoj sceni satanističkog rituala nalazi se neobična poruka. Naime, Tom Kruz dolazi u ruralnu vilu i prisustvuje neobičnim scenama seksa i obožavanja đavola. Kontroverzni Stenli Kjubrik je kao kompoziciju odabrao "Maskirani bal" od Žozelin Puk. To ne zvuči čudno, sve dok se ne dešifruje poruka, odnosno reči pesme, koje kada se pročitaju ili preslušaju unazad daju tekst liturgije rumunske pravoslavne crkve. Kjubrik nije otkrio razlog odabira.
"Fight club"

U filmu, lik Tajler Darden (koga tumači Bred Pit) otkriva kako je dok je radio kao filmski projektant namerno ubacivao slike muških polnih organa u scene, koje su bile skoro nevidljive gledaocima. U tom filmu, režiser Dejvid Finčer koristi sličan pristup, samo što umesto genitalija ubacuje 4 kratka "fleša" Dardena kao uvod u predstavljanje lika. To je obrazložio razlogom zbog kojeg bi gledaoci trebalo da shvate da je Tajler zapravo fiktivan lik, koji je alter ego lika kojeg tumači Edvard Norton.
"Anchorman: The Legend of Ron Burgundy"

Posle napete scene, Veronika Korningstoun (Kristina Eplgejt) zajedno sa koleginicom smišlja šaljivu osvetu Ronu Burgundiju i momcima sa posla koji su ih stalno "podbadali" seksističkim šalama. Naime, one odlaze u meksički restoran "Escupimos en su alimento", što u bukvalnom prevodu znači - pljujemo vam u hranu. Imajući u vidu da je jedan od scenarista i glumaca u ovom ostvarenju beskrajno duhoviti Vil Ferel, pretpostavljate čija je ovo ideja bila.
"Matrix"

Verovatno film sa najviše skrivenih poruka i značenja. Jedinstvena trilogija sa Kijanu Rivsom i Lorensom Fišburnom u glavnim ulogama, pravi je mamac za sve "zaluđenike" skrivenim porukama. Mi smo izdvojili nama najinteresantniju. Naime, u svakoj sceni jurnjave, automobili imaju specifične tablice, koje su zapravo skraćenice citata iz Biblije. Tako vozilo agenta Smita nosi registarsku oznaku "IS5416", što odgovara stihu Isaije 54:16, koji glasi: "Čujte, stvorio sam kovača koji bljuje vatru svih ugljeva...stvorio sam besnoga koji uništava." Kadilak koji pripada Triniti označen je sa "DA203", koji odgovara Danijelovom stihu 2:03, koji kaže: "Usnio sam san koji me muči, i želim da znam šta mu je značenje." Takođe, zanimljivo je ime Morfejevog broda "Nabuhodonosor", što je bilo ime vavilonskog kralja.
Нема коментара:

Постави коментар