ELEKTRONSKE CIGARETE: OPASNE KAO I SVE CIGARETE!

Nemački stručnjaci upozoravaju da propilen-glikol, koji se u e-cigarete dodaje da bi se stvorila nikotinska para, može da izazove trajno oštećenje respiratornog sistema. E-cigarete zabranjene su u Kanadi, Australiji i nekim američkim državama.

Čak 90% sadržaja elektronske cigarete čini supstanca propilen-glikol, koja može izazvati trajno oštećenje respiratornih organa, tvrde nemački stručnjaci. Direktorka Federalnog centra za zdravstveno obrazovanje u Kelnu dr Elizabet Pot objašnjava da ovo jedinjenje, koje se u e-cigarete dodaje da bi se postigao ekekat pušenja pravih cigareta, može da izazove akutnu iritaciju respiratornog sistema. Zato nije ni čudo što je njihova upotreba zabranjena u Australiji i Kanadi. Proizvođači u zavodljivim reklamama tvrde da su e-cigarete zdrave i da poništavaju negativno dejstvo nikotina. Kako piše u uputstvu za upotrebu, e-cigarete rade pomoću baterija koje zagrevaju tečnost obogaćenu nikotinom, pa se tako udiše nikotinska para. Dim koji se izdiše je zapravo para koja se izgubi u vazduhu i nije štetna ni za okolinu ni za samog pušača. Ipak, da bi se stvorila para obogaćena nikotinom dodat je propilen-glikol, otrovna supstanca koja zapravo čini do 90% sadržaja e-cigarete. Od 2009. godine američki FDA analizirao je punjenje e-cigareta i pronašao tragove kancerogenog nitrozamina i drugih potencijalno opasnih sastojaka kod nekoliko proizvođača. Ipak, sami proizvođači ističu da nitrozamina ima mnogo više u običnim cigaretama. Budući da su e-cigarete u slobodnoj prodaji i nisu klasifikovane kao medicinski aparati, samim tim ne podležu ni regulaciji duvanskih proizvoda, barem ne u većini država. Čak i u razvijenim zemljama poput Velike Britanije uvoz mnogih brendova e-cigareta prolazi bez inspekcije, zbog čega stručnjaci ističu da je nužno uvođenje regulacije e-cigareta kako bi se osigurao garantovani standard. U Srbiji se ovaj proizvod i dalje prodaje bez ikakve zabrane.

Kako se tvrdi u studiji koja je urađena na Univerzitetu u Atini, e-cigarete izazivaju otpor vazduha u plućima, što znači da krvotok dobija manje kiseonika nego inače, tako da je veoma lako da dođe do ozbiljnog oštećenja disajnih puteva. Taj otpor traje i do 10 minuta po uvlačenju dima i izaziva trenutna oštećenja na respiratornim organima. Iako su potrebna daljnja istraživanja, rezultati istraživanja potvrdili su da e-cigarete izazivaju odmah vidljiva oštećenja na plućima. Bez obzira na tvrdnje marketinških kompanija, nema dokaza da su e-cigarete sigurnije od običnih. Štaviše, one bi mogle da budu veoma opasne po zdravlje, objašnjava profesorka Kristina Graciou, predsednica Evropskog odbora za kontrolu duvanskih proizvoda. E-cigarete rade tako što isparavaju nikotinsku tečnost, a ne sadrže duvan. Veliki broj ljudi opredelio se za njih kako bi se rešili zavisnosti od duvanskog dima. Ipak, potrebna je dodatna opreznost, pošto stručnjaci tvrde da neke marke tečnosti u sebi sadrže visoke doze nikotina, koji se povezuje s rakom. E-cigarete su još nove i nedovoljno ispitene, te Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se ne koriste, neki čak predlažu zabranu, dok pojedini naučnici poručuju da se njima može smanjiti broj smrti od pušenja. Pojedini britanski naučnici izražavaju nadu da bi povećana upotreba e-cigareta mogla da spreči neke od smrti izazvanih pušenjem, kojih je godišnje u svetu oko 5 miliona, dok protivnici e-cigareta smatraju da one samo dodatno popularizuju pušenje, kao i da dugoročni efekti na zdravlje e-cigareta nisu dovoljno proučeni. Britansko udruženje Akcija za pušenje i zdravlje procenjuje da u Velikoj Britaniji e-cigarete povremeno ili stalno puši oko 700 000 ljudi. Umesto udisanja toksičnih supstanci kojih ima u duvanu, korisnici e-cigareta udišu tečni nikotin. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da se e-cigarete ne koriste dok se ne utvrdi njihova potpuna sigurnost. SZO je objavila da potencijalni rizici nisu utvrđeni, ali da uticaji na zdravlje tečnog nikotina nisu dovoljno proučeni. Britansko medicinsko udruženje pozvalo je na zabranu pušenja e-cigareta u javnosti, baš kao što je zabranjeno i pušenje običnih cigareta.1 коментар:

  1. Elektronske cigarete mogu biti štetne, ali kao i sve ostalo ako se konzumira u prevelikim količinama, tako i hrana i piće i obične cigarete. Meni su one super zamjena za prave prvo što su jeftinije, a drugo zbog lijepog mirisa i okusa.

    ОдговориИзбриши