SHIKAKAI PRAH - PRIRODNI ŠAMPON ZA KOSU
Shikakai (Acacia concinna) je grmoliko stablo koje raste u Indiji i koje se zbog sadržaja saponina tokom istorije koristilo kao sredstvo za pranje kose i tela. Zahvaljujući svojim blagodatima, danas se ponovo nalazi u upotrebi u vidu praha ili šampona. Za razliku od industrijski proizvedenih preparata za negu kose i tela, shikakai prah nema nikakvih otrovnih hemikalija, a umesto toga je bogat vitaminom C, A, D, E i K, koji deluju kao antioksidansi i neophodna su pomoć folikulima kako bi kosa rasla brzo i zdravo. Zbog niske vrednosti pH faktora, ne uklanja prirodni masni sloj zaštite kose i temena, a deluje i kao šampon i kao sredstvo za raščešljavanje. Osim toga, shikakai jača koren kose, smanjuje opadanje kose, deluje kao blagi piling, održava kosu hidriranom i sjajnom, povećava volumen, sprečava i eliminiše perut, štiti od gljivičnih infekcija i odgađa pojavu sedih vlasi.

Shikakai prah kao šampon i maska

Prah se meša sa vodom kako bi se dobila gusta smesa otprilike poput jogurta, ostavi se malo da odstoji i zatim nanese na vlasište i kosu. Količina praha će zavisiti od dužine kose. Ukoliko se koristi kratko, do 5 minuta sa trljanjem, onda deluje kao šampon, a ako smesu ostavite oko 30 minuta, onda deluje kao maska. Neki će uz shikakai dodati i druge biljne sastojke poput rheeta sapunastih oraščića koji takođe obiluju saponinima i imaju blagotvorno dejstvo na kosu i vlasište.

Kao ulje za kosu i telo

Kako bi napravili ulje, potrebna vam je jedna supena kašika praha i pola šoljice omiljenog, naravno organskog ulja (bademovo, maslinovo, avokado, kokos...). Ovo dvoje treba pomešati u staklenoj tegli i ostaviti da stoji tokom 3 nedelje. Povremeno smesu treba protresti kako bi se izbeglo sleganje praha. Nakon 3 nedelje spremno je za upotrebu, a mora se držati na suvom, hladnom i tamnom mestu kako bi zadržalo svoja svojstva. Shikakai prah, kao i preparati na bazi ovog praha se mogu naći u nekim biljnim prodavnicama i na internetu. Mnogi korisnici koji su do sada isprobali shikakai su zaista zadovoljni ne samo zbog učinka već i zato jer su na ovaj način sačuvali svoje zdravlje, a zbog biorazgradljivosti doprineli su i očuvanju prirode.Нема коментара:

Постави коментар