TRETMANI ZA PRIRODNO LEČENJE PERUTI
Pojava peruti na koži glave je vrlo učestala i vizuelno neugodna pojava. Iako su manje količine oljuštenih ćelija kože sasvim normalne, jer se koža stalno obnavlja, jače perutanje uz crvenilo i svrab predstavlja neprijatno zdravstveno stanje. Srećom, postoje brojni prirodni načini kako da se rešite ove pojave, bez korišćenja vrlo agresivnih kozmetičkih preparata.


Veruje se da je uzrok peruti gljivična infekcija, a uzročnici mogu biti gljivice Pityriasis capitis i Malassezia globosa. Gljivice žive na koži glave, hraneći se mašću sa kože glave. Malassezia globosa koristi enzime nazvane lipaze kako bi metabolizovala masnoću, stvarajući oleinsku kiselinu kao nusproizvod. Kiselina prodire u kožu i izaziva ljuštenje ćelija kože.


PRIRODNI I EFIKASNI POSTUPCIISHRANA


Smanjiti ili potpuno eliminisati unos šećera i žitarica. Šećer povećava rast gljivica, a prerađene žitarice se takođe vrlo brzo prerađuju u šećer. Osim toga, treba paziti i na unos masnoća, potrebno je unositi dovoljno omega 3 masti životinjskog porekla, što će smanjiti upale. Takođe, unos vitamina i minerala je neophodan. Vitamin A je neophodan za zdravlje kože, igra vitalnu ulogu u krvnom i imunološkom sistemu i potpora je održavanju i funkciji ćelije kože. Može pomoći u poboljšanju stanja kože i temena, i podstaći funkciju imunog sistema, što može ublažiti simptome peruti. Nalazi se u namirnicama kao što su jetra, mlečni proizvodi i jaja, žuto povrće, šargarepa, slatki krompir, tikvice, dinje, kajsije, breskve i papaja. Vitamini B grupe učestvuju u stvaranju i rastu novih ćelija, te podržavaju cirkulaciju i metabolizam, a time i zdravu kožu. Ima ih u mesu, mlečnim proizvodima i jajima, zelenom lisnatom povrću, krompiru i bananama. Vitamin C jača imuni sistem i takođe pomaže u održavanju sistema cirkulacije, koji podržava zdravlje kože i temena. Nalazi se u agrumima, bobičastom voću i paprikama. Cink je mineral koji je potreban za rast i razvoj zdravih ćelija. Zdrav rast ćelija je bitan za održavanje zdravlja kože, temena, kose i noktiju. Nedostatak cinka može povećati rizik od razvoja kožnih bolesti, kao što su perut i ekcem. Meso, plodovi mora i orašasti plodovi su bogati cinkom.

TRETMANI


Utrljavanje ulja origana, lavande, kokosa ili čajevca, budući da poseduju antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva, koja mogu smanjiti upalu i efikasno leče infekcije. Dobro je utrljati ulje na vlasište, potom zamotati glavu i tako držati preko noći.

Masaža ili ispiranje jabukovim sirćetom, koloidnim srebrom ili medicinskom sodom bikarbonom, budući da deluju antiseptično i antifungalno, te menjaju pH faktor kože.

Nanošenje meda na vlasište je takođe vrlo efikasno u slučajevima ekstremne upale i peruti. Jedna klinička studija pokazuje da je sirovi med izuzetno efikasan u rešavanju seboreičnog dermatitisa. Efikasnost meda je očigledna, budući da deluje kao antibiotik protiv upala, antifungalno protiv gljivica i pospešuje zaceljivanje rana. Nanosi se jednostavno. Sirovi med se rastopi u malo vode i lagano masira na vlasište, a nakon 3 sata se ispira toplom vodom. Svrab i nastajanje ljuspica nestaje već nakon nedelju dana.

Preliminarni rezultati pokazuju da zeleni čaj može biti efikasan tretman protiv peruti, psorijaze i drugih kožnih bolesti. Masaža temena ovim čajem je siguran i efikasan način kojim će se mrtve ćelije kože otpustiti, a ujedno će se i koža hidratizovati.
Нема коментара:

Постави коментар