GERSONOVA METODA LEČENJA RAKA I DRUGIH TEŠKIH BOLESTI

Gersonova metoda je sveobuhvatni pristup isceljivanju tela pomoću posebne ishrane i detoksikacije. Ova metoda poboljšava prirodnu sposobnost organizma na samoizlječenje. Gersonova metoda je danas jedna od najpopularnijih prirodnih terapija za lečenje raka u svetu. Međutim, ona pomaže i kod mnogih drugih bolesti, poput epilepsije, zavisnosti od droga i lekova, dijabetesa, sindroma hroničnog umora, artritisa, srčanih i bubrežnih bolesti, itd. Ako se sprovodi preventivno, ova metoda može sprečiti mnoge bolesti i sačuvati dobro zdravlje.

Otkriće terapije

Ovaj poseban prehrambeni režim razvio je 1920-ih Max Gerson, nemački lekar, rođen 1881. godine na području današnje Poljske. Budući da je bolovao od migrene čiji su se simptomi pogoršavali, a tadašnja medicina mu nije mogla pomoći, istrajao je u nameri da sam pronađe lek za svoje tegobe. Istražujući dostupnu literaturu i eksperimentišući na sebi, otkrio je da ga vegetarijanska ishrana bez soli lišava teških glavobolja i mučnina. Preporučivši ovaj tip ishrane i svojim pacijentima, slučajno je otkrio da istovetna hrana i način spremanja obroka leči i lupus, kao i tuberkulozu, za koje tada nije bilo leka. Uspeh u lečenju tuberkuloze potvrđen je i kliničkim ispitivanjem, pa je Gersonova terapija postala poznata u celoj Evropi. Rezultati dr Gersona omogućili su mu i poznate pacijente, kao što je porodica dr Alberta Schveitzera, dobitnika Nobelove nagrade, kojeg je izlečio od dijabetesa, a njegovu suprugu od tuberkuloze. Iako je svoju dijetu pretežno prepisivao obolelima od tuberkuloze, ispostavilo se da istovremeno uspešno tretira alergije, astmu i poremećaje krvnog pritiska. Gerson je uvideo da njegova ishrana zapravo ne leči određene bolesti, nego podstiče metabolizam i imunološki sistem na pravilan rad, te na takav način vraća zdravlje.

Kako se sprovodi Gersonova dijeta

Gerson deli namirnice na 3 grupe - poželjne, povremeno dozvoljene i zabranjene. Gersonova dijeta je poprilično restriktivna. Jede se većinom sirova i skoro u potpunosti veganska hrana. Na tanjiru je poželjno voće i povrće u velikim količinama. Dopuštene su narandže, limuni, jabuke, kruške, breskve, šljive, trešnje, šargarepe, paradajz, paprike, mahune, blitva, zelena salata, kelj, brokoli i crveni kupus. Povremeno se sme pojesti i pola banane. Sveže voće i povrće se jede sirovo, u salatama, sokovima ili supama. Od neveganskih proizvoda dopušteni su samo jogurt i med. Mleko i mlečni proizvodi, kao i meso su zabranjeni. Povremeno se sme jesti pirinač i malo hleba od integralne raži ili zobi. Kuvani krompir je dopušten češće. Od ulja je dopušteno samo laneno ulje. Za zaslađivanje se može koristiti javorov sirup, med ili smeđi šećer u količini koja ne prelazi dve kašičice dnevno. Pacijenti ne piju vodu, umesto toga preporučuju se sokovi. Pije se čak 13 čaša sokova tokom dana. Osobe koje žele sprovoditi Gersonovu dijetu moraju potpuno izbaciti so iz ishrane jer, prema dr Gersonu, prodiranje natrijuma u ​​ćelije izaziva mnoge bolesti. Neophodno je izbegavati sve prerađene namirnice, uključujući svu zamrznutu i ​​konzerviranu hranu, dimljenu i, naravno, usoljenu. Zabranjen je alkohol, kafa i svi čajevi. Ne smeju se jesti mahunarke, soja, gljive i margarin. Od voća i povrća nisu dopušteni ananas, avokado, bobičasto voće, kokos i drugi orašasti plodovi, krastavci, klice i sirovi spanać.

Terapija sokovima

1950-ih Gerson je usavršio svoj program posebno za obolele od karcinoma. Uveo je konzumiranje sokova od voća i povrća, po mogućnosti organskog. Sokovi se piju tokom dana, na svakih sat vremena, uvek sveže pripremljeni. Gerson je preporučivao 4 osnovne vrste soka: od šargarepe, od jabuka sa šargarepom, od narandže i zeleni sok (od kupusa i drugog povrća). Trebalo bi piti 13 čaša sokova dnevno. Uz sokove, obavezna su 3 lagana obroka dnevno, od kojih svaki sadrži posebnu Hipokratovu supu koja ima snažna detoksikacijska svojstva. Za doručak se može jesti kaša sa dodatkom voća, a za ručak i večeru krompir i salata. Kuva se na laganoj vatri sa što manje vode. Zabranjeno je aluminijumsko posuđe, a preporučuje se upotreba srebrnog pribora za jelo.

Recept za Hipokratovu supu:

1 srednji koren celera
1 srednji koren peršuna
2 mala ili 1 veliki praziluk
2 srednja luka
belog luka prema želji
malo peršunovog lišća
600 g paradajza
400 g krompira

Oprati povrće, narendati ga ili iseći na kockice. Staviti u veliki lonac, dodati malo vode - da prekrije povrće. Zagrejati do ključanja, nakon toga polako kuvati na slaboj vatri sat i po do dva, dok ne omekša. Na kraju procediti.

Čišćenje organizma klistirom od kafe

Prema Gersonu, potrebno je raditi klistir od kafe 4 puta dnevno, a u slučaju velikih tumora i češće. Gerson je ustanovio da klistiri najbolje čiste jetru i uklanjaju otrove iz organizma. Za jednu dozu klistira priprema se 900 ml kuvane kafe. Povremeno se u tu svrhu koristi i ricinusovo ulje. Tokom sprovođenja klistira potrebno je iz upotrebe izbaciti sve hemijske kozmetičke proizvode koji dolaze u dodir sa kožom ili sluzokožom.

Dodaci ishrani

Dr Gerson je bio pobornik prirodnih dodataka ishrani. Za lečenje je, uz posebnu hranu i klistir, prepisivao kalijum i jod u obliku Lugolovog rastvora. Od vitamina je preporučivao vitamin C, B3 i B12, kao i probavne enzime. Danas su u njegovu terapiju uključeni i vitamin B17, koenzim Q10 i kolostrum. Uzimanje kalcijuma smatrao je štetnim.

Nije pronašao podršku kolega

Nakon što je 1930-ih emigrirao u SAD, Gerson je svoje istraživanje fokusirao na prevenciju i lečenje karcinoma. Nažalost, nije nailazio na podršku kolega i naučnika u medicini. Nakon njegove smrti, kći Charlotte Gerson nastavila je očev dugogodišnji rad i 1977. godine osnovala Gersonov institut. Trenutno u svetu postoje 2 ovlašćena centra koja pacijente leče na Gersonov način, jedan u Meksiku, a drugi u Mađarskoj, blizu Budimpešte.


___________________________________________________________________


___________________________________________________________________
Нема коментара:

Постави коментар