SVET BEZ RAKA: VITAMIN B17

"Rak je posledica hroničnog poremećaja metabolizma koji nastaje ako u ishrani nedostaje jedan vitalni sastojak."
Polazeći od ove pretpostavke američki biohemičar Ernst T. Krebs sredinom prošlog veka izdvojio je hemijsku supstancu za koju se ispostavilo da može razoriti ćelije raka. Reč je o vitaminu B17 (koji se takođe naziva i amygdalin ili laetril). Iako je Krebs kroz svoja istraživanja uspeo dokazati efikasnost laetrila, ceo koncept lečenja raka uz pomoć nekakvog 'vitaminskog preparata' izvrgnut je ruglu i proglašen pukom besmislicom. Po uobičajenom obrascu, FDA je ubrzo pokrenula masovnu kampanju protiv tog jeftinog i lako dostupnog leka, zasnovanu na tvrdnji da je vitamin B17 izuzetno opasan, jer sadrži cijanid. Pritom su, nekako, zaboravili spomenuti da hrana koju svakodnevno konzumiramo takođe sadrži brojne prirodne otrove, pa smo još uvek živi i zdravi, zahvaljujući pukoj činjenici što su količine toksina koje unosimo u organizam neškodljive za zdravlje. Zabrane i zastrašivanje vezani za upotrebu vitamina B17 i nisu za čuđenje, uzme li se u obzir koliko ljudi dobro živi na osnovu prihoda od proizvodnje i prodaje farmaceutskih lekova za rak. Srećom, među lekarima je bilo dovoljno entuzijasta koji su tokom proteklih godina u praksi uspeli potvrditi Krebsov koncept i tako su izlečili mnoge obolele. Između ostalog, zanimljivo je spomenuti da je na osnovu više istraživanja ustanovljeno kako Eskimi, pripadnici plemena Hunza, kao i pripadnici ostalih izolovanih zajednica širom sveta, koji jedu hranu bogatu vitaminom B17, nikada ne oboljevaju od raka.


Šta je vitamin B17

Vitamin B17 (laetril, amygdalin) je prirodni sastojak koji se nalazi u mnogim namirnicama. Amygdalin je prvi put otkriven 1830. godine u gorkom bademu. Ernst T. Krebs (1912-1996) je bio hemičar koji je prvi promovisao amygdalin kao lek protiv raka početkom 1950. godine.

Vitamin B17 u većim količinama možete pronaći u:

divljim kupinama
trešnjama
ribizli
košticama jabuke, kruške i šljive
košticama kajsije, breskve i nektarine
bobu, mung dalu
gorkim bademima
indijskom orahu
australijskom orahu (macadamia)

U nešto manjim količinama ima ga u:

grožđu
dudu
dunji
jagodi
malini
semenkama lana
ječmu, heljdi
crvenom pasulju
boraniji

Ipak, najveća koncentracija vitamina B17 je u koštici kajsije.


Kako vitamin B17 deluje na ćelije raka

Laetril se sastoji od 1 molekule benzaldehida, 1 molekule hidrocijanida i 2 molekule glukoze. Benzaldehid i cijanid su otrovni elementi, ali u spoju vitamina B17 sa molekulima glukoze su inertni i nemaju toksično delovanje. Da bi se cijanid i benzaldehid mogli osloboditi iz vitamina B17, potrebno je da dođu u kontakt sa specifičnim enzimom beta-glukozidazom (betaglucosidase). Ovaj enzim je prisutan svuda u ljudskom telu, ali najviše ga ima u ćelijama raka (do 3 000 puta više). Princip delovanja je jednostavan: ćelijama raka za svoj rast trebaju ogromne količine energije, odnosno glukoze. Kad unosite vitamin B17, ćelije raka apsorbuju molekule glukoze iz vitamina B17, a sa enzimom beta-glukozidazom "otključavaju" benzaldehid i cijanid iz vitamina B17, uzrokujući sopstvenu smrt. Zahvaljujući velikoj koncentraciji enzima beta-glukozidaza vitamin B17 je izrazito smrtonosan za ćelije raka, dok za ostale zdrave ćelije nije toksičan. Princip rada vitamina B17 podseća na trojanskog konja: ćelije raka se polakome za glukozom, a kad je apsorbuju bivaju terminisane.


Kako koristiti vitamin B17

Za preventivu je dovoljno redovno jesti hranu bogatu vitaminom B17. Na primer, pojedete li dnevno 3 jabuke sa košticama, snabdećete organizam dovoljnom količinom vitamina B17 za dnevne potrebe. Što se konzumiranja semenki kajsija tiče, zdrav razum nalaže da se ne pojede odjednom više nego što bismo pojeli svežih kajsija. Dakle, kad pojedete kajsiju, razbijte košticu pa sažvaćite i bademasto jezgro. Uopšteno, preporučuje se konzumiranje 5-7 semenki kajsija dnevno. Oboleli od raka tokom dana bi trebalo da uzimaju 1-2 semenke na svakih sat vremena, ali najbolji rezultati se postižu konzumiranjem 3-5 semenki na svakih sat vremena tokom dana. Ipak, to uveliko varira od osobe do osobe, u zavisnosti od telesne težine. Kao smernica, može se uzeti 1 semenka na svakih 4,5 kg telesne težine. Ne preporučuje se više od 35 koštica kajsije dnevno. Kao preventiva laetril je pokazao stopostotnu efikasnost, ali šta je sa obolelima? Mogu li se oni izlečiti uzimanjem vitamina B17? Mogu, pod uslovom da njihovi vitalni organi dotad nisu nepopravljivo oštećeni prethodnim tretmanima, poput hemoterapije i zračenja. Od Krebs otkrića 1952. godine do danas, beleži se na hiljade izlečenja maligne bolesti u terminalnoj fazi, uz pomoć laetrila. Većina njih je opisana u oko 30 objavljenih radova sa potpisom uglednih lekara. U terapijske svrhe laetril se može uneti u organizam konzumiranjem semenki ili ulja kajsije, ili u tabletama i injekcijama laetrila. B17 bismo mogli nazvati vitaminskom bombom koja ima sposobnost razoriti ćelije raka, ali ne smemo ispustiti iz vida da terapija tim vitaminom sama po sebi neće izlečiti rak, iz jednostavnog razloga što je pojava te bolesti posledica ukupnog poremećaja metabolizma. U skladu sa tim, pri lečenju raka nužno je ceo metabolizam dovesti u red. Treba pripomoći ukupnom metaboličkom terapijom koja se temelji na unosu enzima i cinka. Bez enzima i cinka lečenje Laetrilom neće biti uspešno. Takođe, preporučuje se uzimanje magnezijuma, selena, mangana, kao i vitamina C, A, E, B6, B9 i B12. Često nas zdravstveni problemi teraju u potragu za prirodnim rešenjima. I tako, na sopstveno čuđenje, često otkrivamo da su najbolja rešenja po pravilu najjednostavnija.2 коментара:

  1. Анониман20. март 2016. 03:26

    Kostica kod jabuke nema, jabuka ima seme, a to seme je otrovno, jer sadrzi cijanid!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман20. март 2016. 03:29

    Takodje su gorki bademi otrovni, dovoljno je samo par komada i gotovo! Kruska takodje nema kosticu, to spada u jabucasto voce, kao i jabika, dunja, glog, mušmula i oskoruša.

    ОдговориИзбриши